Gibson Residence … A True Family Home

Feeling hemmed in where they lived, but not wanting to leave their tight-knit neighborhood, Wayne and Jonica Gibson jumped at the opportunity to purchase a larger property just a few houses away.

At the start of the project, they were planning on simply renovating and expanding the existing house. After several iterations, and rounds of pricing, it became clear that the cost to transform the oddly-laid-out house would be significant. We realized then that, as long as we kept the structure simple and straightforward, we could build a new home instead.

Inspired by the southern farmhouses that dotted the landscape of their childhood, we started with a simple rectilinear form and gabled roof. To this base form the Gibsons requested a wrap-around porch at the front – to stay connected with the life of the neighborhood – and a screen porch at the back – to stay connected with the family’s outdoor life.

While the simplicity of the form kept the costs down, it was the attention to detail that imbued the house with scale, proportion, and character. Trim details and architectural elements were distributed throughout the facade, such as the banding crown trim that breaks down the scale of the two-story house, delineates the different types of siding, and serves as an extended sill trim for the upper-level windows.

The layout of the main level provided areas for interaction with guests as well as privacy for the family. This was achieved through a layering of spaces, starting with the front porch that has become a meet-up space for local children. Past the front door is a home office, sitting room, and formal dining space where family members interact with guests. Beyond these front rooms lie the open family area with an oversized kitchen island that serves as the hub of family life. Through the large glass doors at the rear wall of this family space is the expansive private yard that enticed Wayne and Jonica to take on this adventure in the first place.

Design Diagram

Basement Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Roof Plan

Gibson Residence … A True Family Home

Feeling hemmed in where they lived, but not wanting to leave their tight-knit neighborhood, Wayne and Jonica Gibson jumped at the opportunity to purchase a larger property just a few houses away.

At the start of the project, they were planning on simply renovating and expanding the existing house. After several iterations, and rounds of pricing, it became clear that the cost to transform the oddly-laid-out house would be significant. We realized then that, as long as we kept the structure simple and straightforward, we could build a new home instead.

Inspired by the southern farmhouses that dotted the landscape of their childhood, we started with a simple rectilinear form and gabled roof. To this base form the Gibsons requested a wrap-around porch at the front – to stay connected with the life of the neighborhood – and a screen porch at the back – to stay connected with the family’s outdoor life.

While the simplicity of the form kept the costs down, it was the attention to detail that imbued the house with scale, proportion, and character. Trim details and architectural elements were distributed throughout the facade, such as the banding crown trim that breaks down the scale of the two-story house, delineates the different types of siding, and serves as an extended sill trim for the upper-level windows.

The layout of the main level provided areas for interaction with guests as well as privacy for the family. This was achieved through a layering of spaces, starting with the front porch that has become a meet-up space for local children. Past the front door is a home office, sitting room, and formal dining space where family members interact with guests. Beyond these front rooms lie the open family area with an oversized kitchen island that serves as the hub of family life. Through the large glass doors at the rear wall of this family space is the expansive private yard that enticed Wayne and Jonica to take on this adventure in the first place.

Design Diagram

Basement Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Roof Plan

Gibson Residence … A True Family Home

Feeling hemmed in where they lived, but not wanting to leave their tight-knit neighborhood, Wayne and Jonica Gibson jumped at the opportunity to purchase a larger property just a few houses away.

At the start of the project, they were planning on simply renovating and expanding the existing house. After several iterations, and rounds of pricing, it became clear that the cost to transform the oddly-laid-out house would be significant. We realized then that, as long as we kept the structure simple and straightforward, we could build a new home instead.

Inspired by the southern farmhouses that dotted the landscape of their childhood, we started with a simple rectilinear form and gabled roof. To this base form the Gibsons requested a wrap-around porch at the front – to stay connected with the life of the neighborhood – and a screen porch at the back – to stay connected with the family’s outdoor life.

While the simplicity of the form kept the costs down, it was the attention to detail that imbued the house with scale, proportion, and character. Trim details and architectural elements were distributed throughout the facade, such as the banding crown trim that breaks down the scale of the two-story house, delineates the different types of siding, and serves as an extended sill trim for the upper-level windows.

The layout of the main level provided areas for interaction with guests as well as privacy for the family. This was achieved through a layering of spaces, starting with the front porch that has become a meet-up space for local children. Past the front door is a home office, sitting room, and formal dining space where family members interact with guests. Beyond these front rooms lie the open family area with an oversized kitchen island that serves as the hub of family life. Through the large glass doors at the rear wall of this family space is the expansive private yard that enticed Wayne and Jonica to take on this adventure in the first place.

Design Diagram

Basement Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Roof Plan