Garrett-Crerar Residence … Like a Phoenix

While out of town, Peter Garrett and Ken Crerar received a phone call that ultimately set this project in motion. An electrical short in a heating fan sparked a fire that culminated in the loss of their home, destruction of most of their personal belongings, and the sad death of a much-loved family pet.

In a desire to turn this tragedy to good, Ken and Peter focused on using the devastation the fire rendered as an opportunity to reimagine their home. Constrained by local zoning regulations, we began by rethinking the way the house was originally laid out. We relocated the central staircase to the edge of the living space and opened up the floor plan within. Next, we created a full glass operable wall at the rear of the house to connect the kitchen with the outdoor terrace and pool beyond.

Throughout the design process the clients shared their desire to retain and integrate some of the home’s original features. These included the ledgestone privacy walls surrounding the rear yard, the oversized limestone fireplace in the living room that was crafted by stone masons working on the National Cathedral, and the commercial Wolf range that was salvaged and refurbished after the fire.

A principal feature of the final design is the three-story window wall and custom-fabricated steel open-riser stair. The floor-to-ceiling guardrail assembly functions as a decorative screen wall that filters the light from the adjacent windows and provides adjustable cantilevered shelving for displaying the homeowner’s collection of ceramics gathered during their many journeys.

After months of heartbreak and hard work, Ken and Peter’s home has been reborn – their family is back in residence, and a new dog has joined the household.

Basement Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Third Floor Plan

Roof Plan

Landscape Plan

Garrett-Crerar Residence … Like a Phoenix

While out of town, Peter Garrett and Ken Crerar received a phone call that ultimately set this project in motion. An electrical short in a heating fan sparked a fire that culminated in the loss of their home, destruction of most of their personal belongings, and the sad death of a much-loved family pet.

In a desire to turn this tragedy to good, Ken and Peter focused on using the devastation the fire rendered as an opportunity to reimagine their home. Constrained by local zoning regulations, we began by rethinking the way the house was originally laid out. We relocated the central staircase to the edge of the living space and opened up the floor plan within. Next, we created a full glass operable wall at the rear of the house to connect the kitchen with the outdoor terrace and pool beyond.

Throughout the design process the clients shared their desire to retain and integrate some of the home’s original features. These included the ledgestone privacy walls surrounding the rear yard, the oversized limestone fireplace in the living room that was crafted by stone masons working on the National Cathedral, and the commercial Wolf range that was salvaged and refurbished after the fire.

A principal feature of the final design is the three-story window wall and custom-fabricated steel open-riser stair. The floor-to-ceiling guardrail assembly functions as a decorative screen wall that filters the light from the adjacent windows and provides adjustable cantilevered shelving for displaying the homeowner’s collection of ceramics gathered during their many journeys.

After months of heartbreak and hard work, Ken and Peter’s home has been reborn – their family is back in residence, and a new dog has joined the household.

Basement Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Third Floor Plan

Roof Plan

Landscape Plan

Garrett-Crerar Residence … Like a Phoenix

While out of town, Peter Garrett and Ken Crerar received a phone call that ultimately set this project in motion. An electrical short in a heating fan sparked a fire that culminated in the loss of their home, destruction of most of their personal belongings, and the sad death of a much-loved family pet.

In a desire to turn this tragedy to good, Ken and Peter focused on using the devastation the fire rendered as an opportunity to reimagine their home. Constrained by local zoning regulations, we began by rethinking the way the house was originally laid out. We relocated the central staircase to the edge of the living space and opened up the floor plan within. Next, we created a full glass operable wall at the rear of the house to connect the kitchen with the outdoor terrace and pool beyond.

Throughout the design process the clients shared their desire to retain and integrate some of the home’s original features. These included the ledgestone privacy walls surrounding the rear yard, the oversized limestone fireplace in the living room that was crafted by stone masons working on the National Cathedral, and the commercial Wolf range that was salvaged and refurbished after the fire.

A principal feature of the final design is the three-story window wall and custom-fabricated steel open-riser stair. The floor-to-ceiling guardrail assembly functions as a decorative screen wall that filters the light from the adjacent windows and provides adjustable cantilevered shelving for displaying the homeowner’s collection of ceramics gathered during their many journeys.

After months of heartbreak and hard work, Ken and Peter’s home has been reborn – their family is back in residence, and a new dog has joined the household.

Basement Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Third Floor Plan

Roof Plan

Landscape Plan