coNEXT Home … Live Connected \ Live Well

How does one live, work, and raise a family in our increasingly connected techno-centric society?  Our solution – the coNEXT Home.

Sized to fit on a small sub-urban lot, the house had to be more than just a home.  It also needed to serve as an office space for an entrepreneurial owner.  To achieve this, segmented rooms were designed to the side of the house with access to a private entrance.  Over time, these rooms could be incorporated into the office space as needed.

Separated from the office, the open living-dining-kitchen area provides a space for the family to gather and interact with each other and the landscape beyond.  This open space has a soaring ceiling, natural wood detailing, and a curving stone wall punctuated by a two-sided fireplace.  Overlooking this family room is a private balcony that provides access to the master bedroom suite and the two children’s bedrooms.

Throughout the house, active RFID-UHF beacons are mounted at strategic doorways.  These integrated devices emit a controlled signal that communicates with mobile devices turning Wi-Fi and cellular data usage off or on.  This networked system allows the homeowners to create natural ‘technology-free’ zones within the home dedicated to personal interactions between family members, or promoting a good night’s sleep, by limiting digital distractions.

To address the natural evolution of family life, the basement was designed with flexibility in mind.  With its own exterior entrance, the lower level houses an entertainment space, which can be used as a children’s playroom or family media room, as well as an extra guestroom or nanny suite.  Over time, this space can be used as an apartment for a child transitioning into adulthood or an in-law suite for retired parents.

Design Diagram

Basement Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Roof Plan

coNEXT Home … Live Connected \ Live Well

How does one live, work, and raise a family in our increasingly connected techno-centric society?  Our solution – the coNEXT Home.

Sized to fit on a small sub-urban lot, the house had to be more than just a home.  It also needed to serve as an office space for an entrepreneurial owner.  To achieve this, segmented rooms were designed to the side of the house with access to a private entrance.  Over time, these rooms could be incorporated into the office space as needed.

Separated from the office, the open living-dining-kitchen area provides a space for the family to gather and interact with each other and the landscape beyond.  This open space has a soaring ceiling, natural wood detailing, and a curving stone wall punctuated by a two-sided fireplace.  Overlooking this family room is a private balcony that provides access to the master bedroom suite and the two children’s bedrooms.

Throughout the house, active RFID-UHF beacons are mounted at strategic doorways.  These integrated devices emit a controlled signal that communicates with mobile devices turning Wi-Fi and cellular data usage off or on.  This networked system allows the homeowners to create natural ‘technology-free’ zones within the home dedicated to personal interactions between family members, or promoting a good night’s sleep, by limiting digital distractions.

To address the natural evolution of family life, the basement was designed with flexibility in mind.  With its own exterior entrance, the lower level houses an entertainment space, which can be used as a children’s playroom or family media room, as well as an extra guestroom or nanny suite.  Over time, this space can be used as an apartment for a child transitioning into adulthood or an in-law suite for retired parents.

Design Diagram

Basement Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Roof Plan

coNEXT Home … Live Connected \ Live Well

How does one live, work, and raise a family in our increasingly connected techno-centric society?  Our solution – the coNEXT Home.

Sized to fit on a small sub-urban lot, the house had to be more than just a home.  It also needed to serve as an office space for an entrepreneurial owner.  To achieve this, segmented rooms were designed to the side of the house with access to a private entrance.  Over time, these rooms could be incorporated into the office space as needed.

Separated from the office, the open living-dining-kitchen area provides a space for the family to gather and interact with each other and the landscape beyond.  This open space has a soaring ceiling, natural wood detailing, and a curving stone wall punctuated by a two-sided fireplace.  Overlooking this family room is a private balcony that provides access to the master bedroom suite and the two children’s bedrooms.

Throughout the house, active RFID-UHF beacons are mounted at strategic doorways.  These integrated devices emit a controlled signal that communicates with mobile devices turning Wi-Fi and cellular data usage off or on.  This networked system allows the homeowners to create natural ‘technology-free’ zones within the home dedicated to personal interactions between family members, or promoting a good night’s sleep, by limiting digital distractions.

To address the natural evolution of family life, the basement was designed with flexibility in mind.  With its own exterior entrance, the lower level houses an entertainment space, which can be used as a children’s playroom or family media room, as well as an extra guestroom or nanny suite.  Over time, this space can be used as an apartment for a child transitioning into adulthood or an in-law suite for retired parents.

Design Diagram

Basement Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Roof Plan